В съвременното динамично всекидневие едно от най-често срещаните оплаквания при хора от всички възрасти са болките във врата, гърба и кръста.

Ако често ви боли глава, причината може да се крие в… гръбнака. Ако в кръста или друго място на гръбначния стълб, макар и веднъж, се е появила болка, за съжаление, рано или късно, тя ще се появи отново. При неправилно натоварване на гръбначния стълб може да възникне херния, да се пропука някой от прешлените или да се образуват шипове. Нерядко други мъчителни състояния като ишиас или синдром на карпалния канал също могат да се дължат на промени в някои дялове на гръбнака.

В много от тези случаи ние си задаваме въпроса – към кого е най-добре да се обърнем за преглед и лечение: към хирург, ортопед, невролог или да потърсим алтернативен тип лечение?

Според проучвания в тази област се посочва, че хиропрактиката като алтернативен метод се счита, че е по-безопасна и евтина от алопатичното медицинско лечение, особено за болки в гърба. Хиропрактиката (chiropractic – англоговорящите произнасят думата „кайропрактик”, бел.ред.) идва от гръцките думи „кайро” – ръка и „практика”, е метод, който се фокусира върху заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система, както и ефекта които оказват тези нарушения на общото здравословно състояние. Важно е да се каже, че философията на хиропрактиката изцяло изхожда от гръбначния стълб. И когато има сублуксация, т.е. – някой от прешлените не е на точното си място, то работата на хиропракторите е да го върнат на правилното му местоположение така, че гръбначният стълб да стане перфектен.

Хиропракторите практикуват без лекарства. Имат индивидуален подход към здравето на пациента, което включва преглед, диагностика и лечение. В много случаи, като например болки в долната част на гърба или кръста, хиропрактиката може да бъде основен метод на лечение. Когато има други медицински състояния, хиропрактиката може да допълни или да подкрепи медицинско лечение чрез облекчаване на мускулно-скелетните аспекти. Хиропрактиката е много ефикасна при лечение на болести и дисфункции, свързани с гръбначния стълб, като главоболия, мигрени, световъртежи, нарушения в кръвообращението, болки във врата, гърба или между плешките, различни видове сколиози и неправилни стойки, дископатии, болки в кръста или лумбаго, ишиас и също така облекчава дишането и предменструалния синдром, както и може да помогне при бебешките колики. Хиропрактиците имат широки диагностични умения, а също така са обучени да препоръчват терапевтични и рехабилитационни упражнения.
Този алтернативен метод на лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система може да помогне на повече от хората да избегнат операция и да се отърват от проблемите си без хирургична намеса. Както вече бе споменато, хиропрактиката не използва абсолютно никакви медикаменти, което се търси от все повече хора по света. Тази терапия лекува не симптома, а самото заболяване и е широко разпространена в англоезичните страни Америка, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, ЮАР и в цяла Западна Европа.

Разбира се хиропрактиката не е панацея и ако пациентът не е подходящ за хиропрактична интервенция, хиропрактикът ще го насочи към друго медицинско заведение или към консултация със специалист в областта.

В новите международни здравни планове – Здраве без граници, които Застрахователно дружество България предлага на пазара, нашите клиентите биха могли да се възползват от възможността за извънболнично лечение на основата на физикална и мануална терапия (в т.ч. и хиропрактика), хомеопатия, акупунктура и остеопатия предоставено от специалист, който е с регистрирана практика по горепосочените специалности. Ако Вие се свържете с нас, ние ще Ви информираме дали признаваме специалиста по физикална и/или мануална терапия, който възнамерявате да посетите.

Повече информация за покритията, лимитите и възможностите, които предоставят международната здравна застраховка – Здраве без граници може да прочетете тук