синьото сирене

Защо е синьо синьото сирене

Защо е синьо синьото сирене? Синьо сирене. Може би най-раздвояващият от всички стилове на сирене. Вид сирене, което хората наистина, наистина харесват или наистина, наистина не.

И така, какво е синьо сирене? И защо, защо, защо е синьо?

Синьото сирене датира чак от 7 век, в пещера извън село във Франция. Легендата гласи, че красивото синьо сирене се е появило, защото овчар, който търсел подслон от лошото време в пещера, бил разсеян от привлекателен минувач и забравил сандвича си със сирене. След завръщането си няколко месеца по-късно, забравеното му сирене се превърна в нещо ново благодарение на плесени. Които се разпространиха от хляба – първото Рокфор! (За ваша информация Рокфор все още се прави с помощта на плесени, отгледани върху Sourdough, култивирани в пещерите Combalou в Roquefort-Sur-Soulzon, Франция).

Сега тази история лесно може да се счита за бабешка приказка, но в нея се крие истината какво всъщност представлява синьото сирене. Казано по-просто, синьото сирене е сирене, което е заразено с бактерията penicillum roqueforti, която след това е изложена на кислород.

Лесно ли се прави синьото сирене

Синьото сирене е най-предизвикателният вид сирене за приготвяне, тъй като изисква високи нива на влага и въвеждането на особено високи нива на плесени и микроби. Това означава, че има много повече неща, които могат да се объркат по време на производството и процеса на стареене.

Но защо е синьо синьото сирене

Е, това е Penicillum roqueforti! Когато пастата от сиренето бъде изложена на кислород, сините жилки се развиват и растат през всякакви празнини и гънки в сиренето. Ето защо изварата е сравнително леко пресована, ако изобщо се пресова, когато се прави синьо сирене. Тъй като искате да оставите достатъчно място за синята плесен да се разпространи и да придаде вкус на сиренето. Това жилкуване е това, което придава на повечето сини сирена техните отличителни солени и сложни вкусове!

В съвременното производство на сирене растежът на плесента се активира чрез пробиване на сирената с пръчки от неръждаема стомана на възраст около 3-6 седмици – точно така, всички сини сирена всъщност започват да бъдат бели през първите седмици от живота си.

Ето защо често можете да видите сини жилки, растящи в много прави линии в пастата на сиренето, тъй като penicillum roqueforti расте най-бързо в областта, където е пробито сиренето.