Иноксови мивки

Иноксови мивки – продължение

Иноксови мивки – продължение.

Ето и един съвет: Магнитът ще Ви помогне да проверите качеството на инокса в магазина.

Ще се плъзга свободно по качествена иноксова мивка. Ако магнитът се залепи за повърхността, иноксовата мивка няма да издържи дълго.

2. Колкото по-дебел слоя инокс, толкова по-добре

Дебелината на иноксовите мивки варират – от 0,4 до 1,2 мм: колкото по-дебела е, толкова по-издръжлива и съответно по-скъпа е тя. Вдлъбнатите мивки от неръждаема стомана обикновено са по-тънки (избирайте модели не по-малки от 0,6 mm), мивките над главата са по-дебели (1-1,2 mm).

3. Заварените иноксови мивки по-добри от щампованите

Щампованите иноксови мивки от неръждаема стомана са „екструдирани“ от един лист стомана, така че физически нямат шевове. Те са по-лесни за производство, така че евтините кухненски мивки често се правят по този начин. Но има и обратна страна на монетата: такива мивки обикновено са малки и плитки и следователно неудобни. Особено ако нямате съдомиялна и често се налага да миете големи тенджери или тави за печене.

Заварените иноксови мивки са по-скъпи (средно 10-15%), но както по качество, така и по удобство те значително превъзхождат щампованите. Те са по-дебели, по-здрави и по-тихи. Стените и основата на купата са направени отделно и заварени една към друга. Следователно ще бъде много по-лесно да изберете модел, който е идеален за вас по отношение на дълбочина, форма и размери.

Най-важното тук е качеството на шевовете. Невниманието може да доведе до изтичане на шева с времето. Затова изберете продукти от известни производители с добра репутация.

Съветът е: Оптималната дълбочина на купата на иноксовата кухненска мивка е 16-18 сантиметра. По-малките иноксови мивки имат проблема, че водата от тях пръска върху плота и домакинята. Купата, която е твърде дълбока, не е по-добра – гърбът ви ще боли.

Да погледнем към недостатъците на иноксовите мивки

Както можете да видите, мивките от неръждаема стомана имат доста предимства. Но с недостатъците всичко е много по-скромно.

Основният недостатък на тези мивки е шумът, който издават при използване. Факт е, че водната струя издава доста голям шум, а самите съдове също издават шум в мивката. Този проблем се решава частично чрез залепване на шумопоглъщащ стикер на дъното на мивката (отвън).