рози

Още правила за отглеждане на рози

Още правила за отглеждане на рози.

Още по-лошо е, ако розите растат в сянката на дървета и храсти – не само няма да имат достатъчно светлина, но и ще усещат недостиг на вода и хранителни вещества, защото дървесните растения са им конкуренти.

Не се засаждат рози от северната страна на къща, сгради или сляпа ограда – розите най-често не цъфтят там, а през зимата вероятността да измръзнат е голяма.

  • Влажност на почвата.

Розите не могат да понасят застояла вода, така че низините, където се натрупват стопена и дъждовна вода, не са подходящи за тяхното отглеждане. Влажните зони също не са подходящи за тях.

Нивото на подземните води е не по-малко важно. Тъй като розата е храст, нейните корени проникват в почвата на значителна дълбочина – до 1 м, а понякога и повече. Ето защо е важно подземните води да не са по-високи от 1 m. Ако водата е твърде близо, розите трябва да бъдат засадени на изкуствени могили с височина около 50 см.

Идеалният вариант за отглеждане на рози е на равна площ с лек наклон на изток, юг или запад. През пролетта стопената вода застоява на такива места, което означава, че розите няма да образуват пъпки.

Характеристики на почвата за добро отглеждане на рози

Розите обичат плодородни почви с високо съдържание на хумус, тъй като са много взискателни по отношение на храненето. И също така е важно почвата да е рохкава и да позволява на водата и въздуха да преминават добре към корените. Идеалният вариант е лека глинеста или черна почва.

Следните видове почви са напълно неподходящи за отглеждане на рози:

-пясъчни – те не са в състояние да задържат вода и хранителни вещества, освен това замръзват много през зимата и се нагряват прекомерно през лятото;

-блатисти и кални – на такива корените не могат да дишат;

-скалисти – имат малко хранителни вещества.

Добре е почвата, в която ще отглеждате рози да е с леко кисела реакция: pH 5,5 – 6,5.

Розите растат много слабо на силно киселинни почви, т.к. им липсват им хранителни вещества и такива почви обикновено са преовлажнени. Също така не е подходящо отглеждането на рози  в алкални условия; растенията често страдат от хлороза на листата, тъй като при високо рН фосфорът, желязото, манганът и борът се абсорбират слабо. Намери тук царството на розите.