Макар и да не са почитатели на адреналина, много от нас ежедневно поемат рискове, упражнявайки професията си. Някои доста популярни професии крият опасности, които не са за подценяване. Ако сте се настанили удобно на бюрото си, навярно проявявате любопитство кои са 10-те от най-рисковите професии в света.

И така….

Шофьор на камион или куриер

За войната по пътищата се говори много и това е глобален проблем, който става все по-сериозен. Според статистика на МВР само за 2017 г. в България има около 10 000 ранени при катастрофи и почти 700 смъртни случаи. Куриерите и шофьорите на камион закономерно са сред рисковите групи, имайки предвид, че голяма част от времето си прекарват в път. Напълно резонно това е една от най-рискови професии в света.

Ездач на бикове

Макар родеото да звучи като доста забавно начинание, това си е цяло изкуство и е твърде доста опасно занимание. В страната ни този спорт не е разпространен, но е интересно да споделим, че на 12 участия, ездачът на бикове има поне 1 инцидент. Счупвания, рани и други травми са най-честите проблеми. Не знаем дали дали практикуващите този спорт имат застраховка за екстремни спортове, но определено им е нужна такава! Важно е да се подсигуриш, когато си се посветил на една от най-рисковите професии в света.

Работник на строежи

Голяма височина, натовареност и тежки елементи са някои от причините да се случват неприятни инциденти на хората, които работят на строежи с метални конструкции. Дори да спазват изцяло правилата за безопасност, те са изправени пред постоянна опасност. Работодателите са задължени да застраховат работниците за Трудова злополука, като така осигуряват покритие в случай на злополука, смърт или трайно намалена работоспособност по време на изпълнение на работните задължения.Това е една от най-рисковите професии в света, която обаче изкарва хляба на мнозина.

Електротехник

Възклицателният знак по електрическите табла говори достатъчно. Затова хората, които ежедневно оперират с кабели и ток, трябва да бъдат изключително внимателни. Дори да бъдат на 100 % сигурни във възможностите си, винаги са възможни инциденти. Електротехниците са изложени на опасност от различни изгаряния, затова е задължително да са застраховани, ако са посветени на тази дейност.

 Пилот

Въздушната техника става все по-модерна и стабилна, но е факт, че аварии и нещастни случаи все пак се случват. Лошото е, че при подобни инциденти вероятността от позитивна развръзка е малка. Това прави пилотите хора, които практикуват една от най-рисковите професии в света.

Работници, които поправят покриви 

Дори да притежават голям професионален опит, тези хора непрекъснато са нависоко, понякога въпреки лошото време. За секунди могат да загубят равновесие и да се наранят, падайки отвисоко. Една застраховка Злополука със сигурност не е лоша идея за всеки от тях. Ремонтиращите покриви са хората с една от най-рисковите професии в света.

Риболовци

Не става дума за спокойните рибари, загледани в далечината, релаксиращи и чакащи „да клъвне“. Хората, които прекарват целия ден в открити води и които се изхранват от припечеленото след добрия улов, са сред застрашените от метеорологични изненади и други инциденти. Обърнати лодки, огромни вълни и рязка промяна на времето са някои от възможните опасности.

Дърворезач

Високи и тежки, дърветата са трудни и опасни за обработване и рязане. Закономерно дърворезачите влизат в класацията на най-рисковите професии в света. В Америка на 100 000 души, практикуващи професията, са регистрирани 100 фатални инцидента.

Пожарникар

Макар да помагат на другите, пожарникарите често рискуват собствения си живот. Освен от пламъците, те са заплашени от вдишване на вредни газове, които поразяват белите им дробове.

Автомеханик и други сходни

Автомеханиците и професионалистите, боравещи с  автомобили или друга тежка техника, също са водещи в листата на най-рисковите професии.

Дояч на змийска отрова, каскадьор и полицаи са други професионални занимания, които заслужават да бъдат споменати. Те също са едни от най-рискованите професии в света.

Ако практикувате професия, при която са възможни злополуки или просто искате да сте спокойни, направете си застраховка Злополука. Имате нужда от високоспециализирана медицинска помощ и лечение в чужбина? Помислете за застраховка Здраве без граници, тя е лесен и удобен начин да се възползвате от специализирани грижи, ако се наложи.

Пожелаваме ви по-малко препятствия!