Липсата на информация може да доведе до сериозни усложнения по време на вашето пътуване извън страната. Без значение дали сте сами в чужбина или с компания, на всеки от нас може да се наложи да се справя с настинки, стомашни проблеми, алергични реакции или нещо по-сериозно.

Нашите експерти подготвиха специално за вас кратка информация за най-често срещаните здравословни проблеми по време на пътуване, за да знаете как да реагирате при наличието на някой от тях.

  1. Стомашни проблеми

В повечето случаи стомашните проблеми са предизвикани от лошо приготвена храна със съмнителни съставки или ниска хигиена на готвача, а понякога е комбинация от всичко изброено. Възможно е и заразяване с вирус, който отключва неприятните оплаквания. Важното е да се предприемат навременни мерки, за да се справи организмът ни по-лесно с препятствието и да се възстанови.

Решението: Пийте много вода, за да може тялото Ви да се хидратира.  Желателно е да носите с Вас прахчета, които да ускорят този процес. Не на последно място, консултирайте се преди тръгване с Вашия личен лекар и вземете подходящи хапчета.

  1. Пришки

Въпреки че е всеизвестно, че нови обувки не се носят при пътуване, много туристи правят тази фатална грешка. Поставянето на лепенки може да облекчи болката донякъде, но не изцяло. А сега добавете и многото километри, които ще извървите и получавате освен пришки, и цялостно натоварване на краката.

Решението: Измийте раничката със сапун и топла вода и почистете повърхността с тампон, напоен с йод или спирт. После намажете мястото с антибиотично мазило и за предпочитане добавете лепенки следващия път, когато излизате. При възможност сменете обувките с други, по-удобни.

  1. Настинка

Не е изненада, че настинката присъства в списъка. Познатото на всички възпаление на горните дихателни пътища, включващо симптоми като хрема, раздразнено гърло и главоболие.

Решението: Ако имате възможност, посетете местен лекар, защото за Вас ще бъде трудно сами да идентифицирате степента на настинка и дали не е местен вирус. Моля, преди да предприемете стъпки за посещение на лекар, свържете се с Асистиращата ни компания на телефон +359 2 903 01 31, за да получите информация за това към кое медицинско заведение да се обърнете  и какви разходи ще ви бъдат възстановени по застраховка Помощ при пътуване. Междувременно пийте повече вода, чай и витамини, за да помогнете на организма си да се пребори.

  1. Кожни алергии

Престоят в чужда страна, където има различен климат и флора, предразполага към по-чувствителна кожа, склонна да реагира в пъти по-рязко от обикновено. Симптомите на кожните алергии варират от малък обрив със зачервявания до интензивно потене, вдигане на температура и дори загуба на съзнание. Причините също са разнообразни, като ухапвания от насекоми, поемане на определен тип храна или просто чувствителна кожа.

Решението: Не прибързвайте да пиете лекарство против алергии. Първата стъпка е да идентифицирате проблема и да установите евентуалната причина за появата му. Ако имате отворена рана, наблюдавайте засегнатото място и го предпазвайте, за да не се разпространи инфекцията. В случай на реакция от насекомо, задължително потърсете лекарска помощ, особено ако се разпространява рязко.

  1. Дребни инциденти

Много пътувания са придружени от малки злополуки като изкълчване на крак, подхлъзване, докато сте се затичали да хванете такси или пък по-сериозно нараняване, в следствие на пътно произшествие.

Решението: Инцидентите са непредвидими, но пък може да се подсигурите със застраховка Помощ при пътуване от Застрахователно дружество България.

Пожелаваме Ви незабравимо пътуване и много позитивни емоции!