Застраховка на велосипед

Застраховка на велосипед

Комбинирана застраховка „Моите вещи“ – Велосипеди, триколки и тротинетки. Продуктът се предлага изцяло онлайн на сайт insurance.bg. Полицата е на Застрахователна компания УНИКА АД.

Как вашият велосипед може да бъде застрахован

  Кражба и вандализъм

  Покритието на лична собственост на повечето застрахователни полици за жилища, наематели и апартаменти може да покрие текущата ви стойност на велосипеда ви, ако бъде откраднат или вандализиран, до лимита ви на покритие и минус вашето самоучастие. Според проект 529 над 2 милиона велосипеда се крадат годишно в Северна Америка и този брой нараства поради нарастващата популярност на колоезденето. Научете повече за това как застраховката може да покрие кражба на велосипед.

  Физически щети

  Покритието за повреден велосипед може да зависи от ситуацията. Ето няколко често срещани примера:

  • Повреда на велосипед от автомобилна катастрофа, докато го транспортирате: Вашите собственици на жилища, наематели или политика на апартамент може да покрият велосипеда ви до ограниченията на вашата полица и минус вашето самоучастие.
  • Катастрофирате с велосипеда си: Ако велосипедът ви е повреден от падане или сблъсък с дърво, пешеходец или друг предмет, той може да не бъде покрит от застраховката на вашия дом, наематели или апартамент, освен ако не сте „планирали“ велосипеда си като отделен артикул на вашата политика – известно още като „добавяне на ездач“. Имайте предвид, че някои застрахователи може да не ви позволят да планирате велосипеда си.
  • Шофьор се блъсна в мотора ви: Ако карате велосипеда си и участвате в инцидент, при който другата страна е виновна (напр. те се блъснат във вас), тяхната полица за автомобилна застраховка може да покрие щетите. Ако виновният водач не е застрахован, тогава може да поискате да предявите иск към вашите собственици на жилища, наематели или полица на апартамент, ако щетите надвишават вашето самоучастие.

  Кога трябва да закупя отделна застраховка за велосипед?

  Ако притежавате скъп велосипед, като например планински велосипед, може да не получите стойността за замяна, която търсите, тъй като някои застрахователни компании имат специфични лимити за полици за жилища, апартаменти и наематели. Например, ако вашата застрахователна компания има специален лимит за велосипеди, но вашият велосипед струва значително повече от това, може да сте в състояние да закупите допълнително покритие, като го добавите като планирана собственост към текущата си полица. Или можете да закупите специална застраховка за велосипеди.

  Самоучастията обикновено се прилагат за вашия дом, наематели или политика за апартамент. Вземете под внимание каква е вашата самоучастие и я сравнете с разходите за ремонт или подмяна на вашия велосипед. Ако цената е под вашата самоучастие, повреденият или откраднат велосипед няма да бъде покрит от вашата полица.